To brownie z buraka to idealny przykład na to, że zero waste może być pyszne! Proste składniki, głęboki smak i dodatkowa porcja błonnika sprawiają, że to brownie jest nie tylko smaczne, ale i odrobinę zdrowsze. Idealne dla fanów kreatywnego gotowania i czekoladowych wypieków z twistem!
Wykonanie:
Wyciśnij sok z 3 buraków i 1 jabłka (bez skórki i gniazd nasiennych). Rozpuść masło wraz z czekoladą i odstaw, by troszkę przestygło. Jajka zmieszaj z erytrolem, dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem oraz pulpę po wyciskaniu soku. Wymieszaj i przełóż do formy do pieczenia (20x20 cm). Piecz w 180 ºC
ok. 35-40 minut. Przestudzone ciasto polej rozpuszczona czekoladą, posyp granatem i orzeszkami.
Składniki
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej
130 g erytrolu
3 jajka
150 g mąki jasnej orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
350 g pulpy z buraków i jabłek
Dodatkowo:
50 g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady
pestki z połowy granatu
3-4 łyżki siekanych i prażonych orzechów laskowych
Sprzęt potrzebny do przygotowania
wyciskarka
Wartości odżywcze
makro całość: 380 kcal / B: 5,5 g / T: 31 /W: 20 g