Brownie z buraka

To brownie z buraka to idealny przykład na to, że zero waste może być pyszne! Proste składniki, głęboki smak i dodatkowa porcja błonnika sprawiają, że to brownie jest nie tylko smaczne, ale i odrobinę zdrowsze. Idealne dla fanów kreatywnego gotowania i czekoladowych wypieków z twistem!

Wykonanie:

Wyciśnij sok z 3 buraków i 1 jabłka (bez skórki i gniazd nasiennych). Rozpuść masło wraz z czekoladą i odstaw, by troszkę przestygło. Jajka zmieszaj z erytrolem, dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem oraz pulpę po wyciskaniu soku. Wymieszaj i przełóż do formy do pieczenia (20x20 cm). Piecz w 180 ºC
ok. 35-40 minut. Przestudzone ciasto polej rozpuszczona czekoladą, posyp granatem i orzeszkami.

Składniki

250 g masła

250 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej

130 g erytrolu

3 jajka

150 g mąki jasnej orkiszowej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

350 g pulpy z buraków i jabłek

Dodatkowo:

50 g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady 

pestki z połowy granatu

3-4 łyżki siekanych i prażonych orzechów laskowych 

Sprzęt potrzebny do przygotowania

wyciskarka

Wartości odżywcze

makro całość: 380 kcal / B: 5,5 g / T: 31 /W: 20 g