Ciasto marchewkowo-jabłkowe

To wilgotne, korzenne, ciasto marchewkowo-jabłkowe z kremem pistacjowym idealne na deser!

25 MIN

16 PORCJE

Przygotowanie

Jajka ubij z erytrolem na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło i pulpę z marchewki i jabłka. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika.

Wszystko razem jeszcze raz wymieszaj i przelej do formy (22x22 cm). Piecz ok. 45 min w 180 stopniach C.

Składniki na krem: śmietankę, szpinak, aromat i pastę pistacjową i zmiksuj na gładki krem. Połowę kremu przełóż na przekrojone na pół ciasto, a drugą połowę ułóż na wierzch i posyp pistacjami.

ciasto jesienne z pulpy marchewki i jabłka

Składniki

  • 3 jajka
  • 130 g erytrolu zmielonego na puder 
  • 350 g pulpy marchewki z jabłkiem po wyciśniętym soku
  • 130 g masła lub oleju kokosowego 
  • 50 g pokruszonych pistacji 
  • 200 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody 

Krem pistacjowy :

  • 200 g pasty pistacjowej 
  • 300 g śmietanki kokosowej lub serka mascarpone
  • 60 g siekanych i prażonych orzechów laskowych 
  • aromat waniliowy
  • garść szpinaku

Sprzęt potrzebny do przygotowania

Wyciskarka wolnoobrotowa

Wartości odżywcze

makro 1 porcja: 320 kcal / B: 7,5 g / T: 25 g /W: 16 g

Warto sprawdzić

koktajl szarlotkowy

Szarlotkowy koktajl

placki z dyni

Dyniowe placki

dynie

Czuć jesień

Jesienny burger z pulpy buraka po wyciskaniu soku

Jesienny burger z buraka