Ciasto marchewkowo-jabłkowe

To wilgotne, korzenne, ciasto marchewkowo-jabłkowe z kremem pistacjowym idealne na deser!

25 MIN

16 PORCJE

Przygotowanie

Jajka ubij z erytrolem na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło i pulpę z marchewki i jabłka. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Wszystko razem jeszcze raz wymieszaj i przelej do formy (22x22 cm). Piecz ok. 45 min w 180 stopniach C.

Składniki na krem: śmietankę, szpinak, aromat i pastę pistacjową i zmiksuj na gładki krem. Połowę kremu przełóż na przekrojone na pół ciasto, a drugą połowę ułóż na wierzch i posyp pistacjami.

ciasto jesienne z pulpy marchewki i jabłka

Składniki

3 jajka

130 g erytrolu zmielonego na puder 

350 g pulpy marchewki z jabłkiem po wyciśniętym soku

130 g masła lub oleju kokosowego 

50 g pokruszonych pistacji 

200 g mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki przyprawy do piernika

łyżeczka sody 

Krem pistacjowy :

200 g pasty pistacjowej 

300 g śmietanki kokosowej lub serka mascarpone

60 g siekanych i prażonych orzechów laskowych 

aromat waniliowy

garść szpinaku

Sprzęt potrzebny do przygotowania

wyciskarka wolnoobrotowa

Wartości odżywcze

makro 1 porcja: 320 kcal / B: 7,5 g / T: 25 g /W: 16 g

Warto sprawdzić

koktajl szarlotkowy

Szarlotkowy koktajl

placki z dyni

Dyniowe placki

dynie

Czuć jesień