
To wilgotne, korzenne, ciasto marchewkowo-jabłkowe z kremem pistacjowym idealne na deser!
25 MIN
16 PORCJE
Jajka ubij z erytrolem na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło i pulpę z marchewki i jabłka. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Wszystko razem jeszcze raz wymieszaj i przelej do formy (22x22 cm). Piecz ok. 45 min w 180 stopniach C.
Składniki na krem: śmietankę, szpinak, aromat i pastę pistacjową i zmiksuj na gładki krem. Połowę kremu przełóż na przekrojone na pół ciasto, a drugą połowę ułóż na wierzch i posyp pistacjami.
Składniki
3 jajka
130 g erytrolu zmielonego na puder
350 g pulpy marchewki z jabłkiem po wyciśniętym soku
130 g masła lub oleju kokosowego
50 g pokruszonych pistacji
200 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka sody
Krem pistacjowy :
200 g pasty pistacjowej
300 g śmietanki kokosowej lub serka mascarpone
60 g siekanych i prażonych orzechów laskowych
aromat waniliowy
garść szpinaku
Sprzęt potrzebny do przygotowania
wyciskarka wolnoobrotowa
Wartości odżywcze
makro 1 porcja: 320 kcal / B: 7,5 g / T: 25 g /W: 16 g