Czy mieszanie owoców i warzyw w jednym soku może mieć jakieś konsekwencje zdrowotne? Odpowiadamy!
Picie świeżo wyciskanych soków na stałe wpisało się w trend nowoczesnego podejścia do zdrowego stylu życia. Przy pomocy wspaniałego urządzenia, jakim jest wyciskarka wolnoobrotowa można uzyskać całą gamę rozmaitych soków dopasowanych do indywidualnych gustów smakowych i potrzeb zdrowotnych.
Soki można bowiem wyciskać niemal z każdego owocu i warzywa, ale czy na pewno można łączyć te dwa rodzaje roślinnych składników w jednym napoju? Czy są jakieś zasady lub ograniczenia?
Mieszanie owoców i warzyw podczas wyciskania pozwala otrzymać bardzo smakowite soki. Owoce osładzają wytrawny smak warzyw, co umożliwia przemycenie w soku całej masy wartościowych składników takich, jak zielone warzywa liściaste, czy nie do końca lubiany przez przez wszystkich - burak lub seler naciowy. Dodatek owoców sprawia, że napój staje się apetyczny i zdecydowanie łatwiejszy do przełknięcia.
Warto jednak wiedzieć, że owoce i warzywa trawią się w odmiennych warunkach, a nasz organizm używa różnych enzymów, aby je rozkładać. Jeśli interesujesz się naturalnym odżywianiem, zapewne nie raz słyszałeś, że owoce powinno się spożywać samodzielnie i najlepiej na pusty żołądek. Teoria ta jest sprzeczna z tradycyjnym i powszechnie przyjętym przekonaniem, że owoce podaje się na deser po dwudaniowym obiedzie. A jak jest naprawdę?
Rzeczywiście, owoce trawią się bardzo szybko, zwykle od 20 do maksymalnie 40 minut. Najwięcej czasu na strawienie potrzebują jabłka, kiwi, banany, gruszki, wiśnie, śliwki, czereśnie, a najmniej arbuzy, melony, pomarańcze, czy winogrona. Owoce są źródłem łatwo przyswajalnych cukrów prostych, dostarczają dawki energii i pobudzają mózg do pracy. Stanowią więc nawadniające, energetyczne i nieobciążające układu pokarmowego pożywienie, którym spokojnie można zastąpić klasyczne śniadanie.
A jak jest z warzywami? Te zawierające dużo wody, jak sałata, ogórek, papryka, czy pomidory potrzebują około 30 minut, aby opuścić nasz żołądek. Warzywa krzyżowe, w tym jarmuż, kalafior, brokuły itp. trawią się ok. 40 minut. Do 1 godziny potrzebują warzywa korzeniowe, jak marchew, buraki, pietruszka, dynia. Warzywa skrobiowe, np. ziemniaki czy bataty trawią się ponad godzinę, a warzywa strączkowe nawet od 4 do 5h.
Co już wiemy?
Kolejną różnicą, o której warto wspomnieć jest to, że te dwa rodzaje pokarmów roślinnych odgrywają nieco inną rolę w naszym organizmie. Owoce służą głównie do detoksykacji. Mają działanie ściągające, alkalizujące, oczyszczają krew, limfę i dotleniają komórki. Z kolei głównym zadaniem warzyw jest przede wszystkim regeneracja i odbudowa tkanek.
No dobrze. To, czy w takim razie można łączyć owoce i warzywa w jednym posiłku?
Sprawa nie jest aż tak oczywista. Dietetycy zapewniają, że układ pokarmowy wysyła jednocześnie wszystkie rodzaje enzymów do żołądka i jelita cienkiego potrzebne do strawienia określonej grupy pokarmów. Wszystkie te enzymy i kwas żołądkowy współpracują ze sobą, aby doprowadzić do optymalnego rozkładu pożywienia.
Należy mieć jednak na względzie, że z powodu wyżej wymienionych różnic zjedzenie na raz składników owocowych i warzywnych może mimo wszystko powodować niestrawność i wzdęcia. Gazy to najczęstszy objaw, który może pojawić się po spożyciu takiego połączenia.
Owoce o najkrótszym czasie trawienia, zawierające dużą ilość wody takie, jak arbuz lub melon po wymieszaniu z innymi składnikami mogą fermentować w żołądku. Idea spożywania owoców w całości jako oddzielny posiłek jest więc dla nas sensowna i warto się jej trzymać. Co do jedzenia samych owoców istnieje jeszcze jedna zasada.
Owoce dzielimy bowiem na:
● słodkie, np. banany, figi, daktyle;
● kwaśne, np. cytryny, grejpfruty, pomarańcze i limonki, truskawki;
● półkwaśne, np. jabłka, gruszki, jagody, wiśnie, jagody, morele, śliwki;
Według tego podziału, przyjmuje się, że owoce słodkie można łączyć z owocami półkwaśnymi. Stanowczo odradza się jednak zestawianie owoców kwaśnych ze słodkimi, gdyż takie połączenie może znacznie obciążyć układ trawienny i powodować problemy gastryczne. Jeśli masz więc kłopoty trawienne, lepiej uwzględnij powyższe sugestie podczas komponowaniu swoich posiłków, aby uniknąć złego samopoczucia.
Zasadniczo pewne połączenia składników w soku także mogą powodować problemy trawienne, ale nie jest to regułą i w przypadku soków zdarza się dużo rzadziej. Świeżo wyciskany sok z surowych warzyw i owoców jest bowiem praktycznie pozbawiony błonnika, a to właśnie błonnik wymaga rozłożenia przez układ pokarmowy.
Picie soku nie angażuje systemu trawiennego w takim stopniu, jak owoce i warzywa jedzone w całości i umożliwia szybkie wchłanianie zawartych w nim substancji odżywczych. Nie istnieją więc podstawy, aby uważać, że mieszanie warzyw i owoców w soku grozi niestrawnością.
Jeżeli jednak dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z sokowaniem, a w dodatku często zdarzają Ci się problemy trawienne, nie rzucaj się od razu na wieloskładnikowe kombinacje. Zacznij powoli, od soków wyciśniętych z jednego rodzaju owoców lub warzyw i powoli testuj różne połączenia składników, bacznie obserwując przy tym reakcje swojego organizmu. A jeśli nawet po wypiciu soku mieszanego zdarzą Ci się wzdęcia lub gazy, nie przejmuj się tym aż tak bardzo i nie rezygnuj na starcie.
Picie soków jest i tak o wiele korzystniejsze dla Twojego organizmu, niż ich całkowite wykluczenie z diety z powodu obaw przed problemami trawiennymi. Soki zawierają mnóstwo cennych składników, w tym witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które stoją na straży Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Z czasem dojdziesz do perfekcji w komponowaniu soków i ustanowisz swoje ulubione połączenia owocowo-warzywne, które będą dla Ciebie korzystne.
Aby ułatwić Ci zadanie, na koniec przygotowaliśmy dla Ciebie krótką ściągawkę, w której znajdziesz najważniejsze zasady komponowania soków, dzięki którym możesz uniknąć problemów z trawieniem. Nie są one jednak obligatoryjne i stanowią jedynie wskazówki i sugetsie dla łączenia składników. Oto one:
Powodzenia!