Dyniowe placki

To danie przygotujesz z wytłoków po jednej średniej dyni.

Przygotowanie

Do dyniowych wytłoków dodaj jajko, posiekaną drobno cebulę, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszaj.

Na patelnię wylej warstwę oleju do smażenia, mocno go rozgrzej, a następnie nakładaj po łyżce ciasta i rozpłaszczaj je łyżką, formując cienkie placki. Smaż na złoto z obu stron, po zdjęciu z patelni odsącz na ręczniku papierowym.

Podawaj z kwaśną śmietaną lub dipem jogurtowym.

placki z dyni

Składniki

  • 400 g dyniowych wytłoków (z jednej, średniej dyni)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • po pół łyżeczki: soli, słodkiej papryki, curry w proszku
  • olej do smażenia
  • do podania: kwaśna śmietana lub jogurt naturalny ze szczyptą soli i ząbkiem czosnku, natka pietruszki lub szczypiorek

Sprzęt potrzebny do przygotowania

Wartości odżywcze