Świeżo wyciskany sok to coś, na co zawsze masz chęć? Wiesz, jak dobrze smakuje i jak korzystnie wpływa na Twoje zdrowie, ale nie zawsze masz czas, aby iść do sklepu po świeże składniki, wycisnąć sok, a potem jeszcze umyć wyciskarkę?
A może zdarza się tak, że przygotowałeś za dużo soku i nie jesteś w stanie wypić go na raz, a nie chcesz żeby trafił do zlewu? To rzeczywiście dylematy, ale mamy dla Ciebie dobre wieści! Aby cieszyć się dobrodziejstwem świeżo wyciskanych soków każdego dnia, wcale nie musisz codziennie uruchamiać wyciskarki. Wyciśnięty sok możesz bezpiecznie przechować przez 2-3 dni, a nawet kilka miesięcy! Zaciekawiło Cię to? Sprawdź nasze porady, jak przechowywać świeżo wyciskany sok, by zachował świeżość!
Faktem jest, że sok otrzymywany za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej jest najsmaczniejszy i najzdrowszy zaraz po przygotowaniu, ponieważ zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Z biegiem czasu, a zwłaszcza jeśli jest przechowywany w niewłaściwych warunkach, ulega utlenianiu i zaczyna fermentować. Możesz jednak ograniczyć te procesy do minimum, stosując sprawdzone metody przechowywania.
Aby sok zachował swoje wartości odżywcze jak najdłużej, przelej go do szklanej butelki, słoika lub pojemnika na żywność i szczelnie zamknij. Szkło to bezpieczny, neutralny materiał, który nie reaguje z zawartością, co zapewnia zachowanie pełni smaku i jakości. Unikaj plastikowych butelek, zwłaszcza tych po wodzie mineralnej, które mogą uwalniać szkodliwe substancje chemiczne. Lepszym wyborem będą butelki wykonane z tritanu - materiału wolnego od BPA, BPS i ftalanów, bądź pojemniki z HDPE, LDPE czy PP, które są bezpieczne do przechowywania żywności. Pamiętaj, że im mniej powietrza dostanie się do wnętrza pojemnika, tym dłużej sok zachowa świeżość i pełnię wartości odżywczych.
Jeśli masz w domu butelkę z pompą próżniową lub specjalny pojemnik próżniowy, to jest to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zachowanie świeżości soku i zapobieganie procesom utleniania. Sok przechowywany w butelce próżniowej zachowuje swój kolor, smak i cenne wartości odżywcze nawet kilka dni po jego przygotowaniu. Zainwestuj w tego typu pojemniki jeśli zależy Ci, by maksymalnie wydłużyć świeżość napoju.
Jeśli przygotowałeś sok z owoców lub warzyw, które mają tendencję do brązowienia (jak jabłka czy marchew), dodaj odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Kwas zawarty w tych owocach działa jako naturalny przeciwutleniacz, który zapobiega utlenianiu i brązowieniu soku. Dodatkowo, sok z cytrusów wzbogaci Twój napój o dodatkową porcję witaminy C, co pozytywnie wpływa na jego właściwości zdrowotne.
Świeżo wyciskane soki, które zamknąłeś w szczelnych opakowaniach obowiązkowo przechowuj w lodówce, najlepiej w najzimniejszej części, czyli z dala od drzwiczek, gdzie temperatura jest mniej stabilna. Optymalny czas przechowywania to 72 godziny. Po tym czasie sok zaczyna tracić swoje wartości odżywcze, a także może zmienić smak. Pamiętaj, że im szybciej wypijesz sok, tym lepiej dla Twojego zdrowia, ponieważ świeży sok to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Jeśli wiesz, że nie zdążysz wypić soku w ciągu kilku dni, a nie chcesz się go pozbywać, możesz go po prostu zamrozić. Wykorzystaj silikonowe foremki na lód lub niewielkie pojemniki, do których przelejesz sok, dzięki czemu łatwo rozmrozisz dokładnie taką porcję, jaką potrzebujesz. Mrożony sok zachowa świeżość nawet przez 3 miesiące, a proces mrożenia nie wpływa znacząco na jego wartości odżywcze. Wyjątkiem może być witamina C, która w niewielkim stopniu może się utlenić, ale pozostałe składniki pozostaną nienaruszone.
Pasteryzacja to świetna opcja, jeśli masz nadmiar owoców z własnego ogrodu lub po prostu chcesz cieszyć się letnimi smakami także jesienią i zimą. Sok z malin lub truskawek do zrobienia wody smakowej, czy wzbogacenia smaku herbaty doskonale zaspokoi Twoje pragnienie w chłodne dni.
Pamiętaj jednak, że ta metoda przechowywania ma swoje wady. Pod wpływem podgrzewania sok traci część swoich składników odżywczych, w tym witaminę C, która jest wrażliwa na wysoką temperaturę. Inne witaminy, takie jak witamina B, również mogą ulec częściowemu zniszczeniu. Mimo tego sok pasteryzowany nadal będzie pełen smaku i stanowi wartościowy napój bogaty w składniki odżywcze.
Podgrzej sok do temperatury ok. 80-85 stopni i przelej go do wcześniej wyparzonych butelek lub słoików. Szczelnie zakręć, a następnie umieść je w garnku z gorącą wodą i podgrzewaj ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki, odstaw je do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Taki zabieg eliminuje mikroorganizmy, takie jak bakterie i drożdże, dzięki czemu sok może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez kilka miesięcy.
Wiesz już, że istnieją sprawdzone sposoby, by cieszyć się świeżo wyciskanym sokiem, bez konieczności codziennego uruchamiania wyciskarki? Wykorzystaj nasze porady i przechowuj sok w sposób, który pozwoli Ci cieszyć się jego smakiem i korzyściami zdrowotnymi przez cały tydzień, a nawet przez kilka miesięcy!