Jesienne pumpkin spice latte

To latte nie tylko cieszy smakiem i zapachem, ale też ma właściwości prozdrowotne, poprawiające odporność i samopoczucie.

20 MIN

2 PORCJE

Przygotowanie

W sicie do smoothies wyciśnij dynię ze skórką. W małym garnku zagotuj wodę - wlej tylko tyle, aby zakryła dno. Dodaj przyprawy.

Gotuj, mieszając, około 15-20 minut aż powstanie syrop.

Teraz dodaj mus z dyni i chwilę pogotuj, dodaj wody jeśli jest zbyt gęsty.

Potem włóż do kubka 1-2 łyżki gotowego syropu i zrób latte w ekspresie do kawy. Posyp cynamonem lub sproszkowaną czekoladą.

Zalety i wartości odżywcze

Jesienne latte z dynią Hokkaido to rozgrzewający napój, który łączy w sobie naturalną słodycz dyni i aromaty korzennych przypraw.

Syrop z dyni ze skórką dostarcza błonnika i cennych antyoksydantów, a jednocześnie nadaje kawie kremową konsystencję i lekko orzechowy posmak.

Dodatek cynamonu, imbiru czy gałki muszkatołowej wspiera trawienie, rozgrzewa organizm i działa wzmacniająco w chłodniejsze dni.

To latte nie tylko cieszy smakiem i zapachem, ale też ma właściwości prozdrowotne, poprawiające odporność i samopoczucie.

jesienne pumpkin spice latte

Składniki

  • 200 g dyni Hokkaido ze skórką
  • przyprawy (np. cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, laska wanilii) - łyżeczka

Sprzęt potrzebny do przygotowania

Wyciskarka wolnoobrotowa

Wartości odżywcze

makro 1 porcja: 110 kcal / B: 7 g / T: 4 g /W: 12 g

Warto sprawdzić

dyniowe marzenie

Dyniowe marzenie

mleko z pestek dyni

Mleko z pestek dyni

krem z dyni i jabłka

Zupa krem z dyni i jabłka

placki z dyni

Dyniowe placki