
To roślinno-białkowa alternatywa dla klasycznego burgera, odżywcza i sycąca.
20 MIN
3 PORCJE
Wyciśnij sok z buraków, pulpę odłóż na bok. Cebulę pokrój na małe kawałeczki, czosnek posiekaj na plasterki, zeszklij z kuminem i tymiankiem. Buraki i kaszę wymieszaj razem, dodaj zawartość patelni oraz siemię lniane, dopraw, wymieszaj i uformuj kotlety. Piecz w 180 stopniach C ok. 50 min. W bułce układaj burger z buraka z ulubionymi dodatkami.
Składniki
200 g wytłoczyn buraczanych (po wyciśnięciu soku)
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
przyprawy: tymianek, kumin, sól, pieprz
dodatki do burgera: bułki do burgera, jajko sadzone, sos tatarski, ogórek konserwowy, pomidor, rukola, feta, trochę podprażonego słonecznika.
Sprzęt potrzebny do przygotowania
wyciskarka wolnoobrotowa
Wartości odżywcze
makro 1 porcja: 530 kcal / B: 21 g / T: 20 g /W: 65 g