Jesienny burger z buraka

To roślinno-białkowa alternatywa dla klasycznego burgera, odżywcza i sycąca.

20 MIN

3 PORCJE

Przygotowanie

Wyciśnij sok z buraków, pulpę odłóż na bok. Cebulę pokrój na małe kawałeczki, czosnek posiekaj na plasterki, zeszklij z kuminem i tymiankiem. Buraki i kaszę wymieszaj razem, dodaj zawartość patelni oraz siemię lniane, dopraw, wymieszaj i uformuj kotlety. Piecz w 180 stopniach C ok. 50 min. W bułce układaj burger z buraka z ulubionymi dodatkami.

Jesienny burger z pulpy buraka po wyciskaniu soku

Składniki

200 g wytłoczyn buraczanych (po wyciśnięciu soku)
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
przyprawy: tymianek, kumin, sól, pieprz
dodatki do burgera: bułki do burgera, jajko sadzone, sos tatarski, ogórek konserwowy, pomidor, rukola, feta, trochę podprażonego słonecznika.

Sprzęt potrzebny do przygotowania

wyciskarka wolnoobrotowa

Wartości odżywcze

makro 1 porcja: 530 kcal / B: 21 g / T: 20 g /W: 65 g

Warto sprawdzić

buraczkowy all inclusive

Buraczkowy all inclusive

@kasiakarfit brownie z buraka1

Brownie z buraka

buraki envato

Jesienny burak