Jesienny seler

Ten sok to prawdziwa bomba odżywcza wspierająca odporność i regenerację.

8 MIN

4 PORCJE

Przygotowanie:

Warzywa i owoce dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Łodygi selera podziel na 2–3 kawałki. W pojemniku wyciskarki umieść warzywa i owoce. Wyciśnij sok. Rozlej do 4 kieliszków lub szklanek, dodaj olej. Pij od razu po przygotowaniu.

Zalety i wartości odżywcze:

To prawdziwa bomba odżywcza wspierająca odporność i regenerację. Seler naciowy działa oczyszczająco, wspomaga pracę nerek i równowagę elektrolitową, a jego liście dostarczają chlorofilu i antyoksydantów.

Jabłka nadają słodyczy i błonnika, wspierając trawienie. Cytryny wzmacniają odporność dzięki witaminie C i bioflawonoidom, a imbir rozgrzewa, pobudza krążenie i działa przeciwzapalnie.

Dodatek oleju z wiesiołka lub lnianego zwiększa wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i dostarcza cennych kwasów omega-3 i omega-6, czyniąc sok idealnym wsparciem dla organizmu w chłodniejsze dni.

jesienny sok z selerem i imbirem

Składniki

  • duży seler naciowy z liśćmi
  • 4 jabłka golden delicious
  • 2 ekologiczne cytryny ze skórką
  • 40 g korzenia imbiru
  • 4 łyżeczki tłoczonego na zimno oleju z wiesiołka lub lnianego

Sprzęt potrzebny do przygotowania

wyciskarka wolnoobrotowa

Wartości odżywcze

makro 1 porcja 126 kcal / B: 1,5 g / T: 3,9 g / W: 23,8 g

Warto sprawdzić

sok pietruszkowy

Sok pietruszkowy

@szefowakuchni sok wiosenny pomarańczowy2

Słoneczny detoks

olgamaj jestem zielony sok 4

Soczysta zieleń

zielony sok jesienny ze szpinakiem i jabłkiem

Zielona jesień