Kotleciki z pulpy buraków

Nie wyrzucaj buraczanej pulpy po soku – zamień ją w coś pysznego! Te kotleciki z pulpy buraków to prosty, zero waste’owy przepis pełen smaku, koloru i błonnika. Idealne jako roślinny obiad, dodatek do sałatki lub zdrowa przekąska. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku – udowadniają, że z resztek można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego!

Wykonanie:

Fasolę wypłucz i ugotuj wraz z liściem laurowym i zielem angielskim (potem wyciągnij je). Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Ugotowaną fasolę rozgnieć widelcem, dodaj pulpę buraczaną, 1 jajko, przyprawy, płatki drożdżowe i wymieszaj. Formuj wilgotnymi dłońmi kotleciki, obtocz w rozkłóconym jajku, a następnie w panko lub bułce tartej. Rozgrzej patelnię, smaż na oliwie z obu stron, aż będą rumiane. 

Składniki

250 g fasoli mung
230 g pulpy z buraków po wyciskaniu soku

2 łyżki oliwy + oliwa do smażenia

1 łyżka masła klarowanego 

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka zmielonego kuminu

2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry

1 liść laurowy

2 ziela angielskie 

2 jajka

3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych albo 3 łyżki mąki 

1 szklanka bułki tartej lub panko

Sprzęt potrzebny do przygotowania

wyciskarka

Wartości odżywcze

makro całość: 183 kcal / B: 8,9 g / T: 6,3 /W: 21 g