Nie wyrzucaj buraczanej pulpy po soku – zamień ją w coś pysznego! Te kotleciki z pulpy buraków to prosty, zero waste’owy przepis pełen smaku, koloru i błonnika. Idealne jako roślinny obiad, dodatek do sałatki lub zdrowa przekąska. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku – udowadniają, że z resztek można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego!
Wykonanie:
Fasolę wypłucz i ugotuj wraz z liściem laurowym i zielem angielskim (potem wyciągnij je). Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Ugotowaną fasolę rozgnieć widelcem, dodaj pulpę buraczaną, 1 jajko, przyprawy, płatki drożdżowe i wymieszaj. Formuj wilgotnymi dłońmi kotleciki, obtocz w rozkłóconym jajku, a następnie w panko lub bułce tartej. Rozgrzej patelnię, smaż na oliwie z obu stron, aż będą rumiane.
Składniki
250 g fasoli mung
230 g pulpy z buraków po wyciskaniu soku
2 łyżki oliwy + oliwa do smażenia
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego kuminu
2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 jajka
3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych albo 3 łyżki mąki
1 szklanka bułki tartej lub panko
Sprzęt potrzebny do przygotowania
wyciskarka
Wartości odżywcze
makro całość: 183 kcal / B: 8,9 g / T: 6,3 /W: 21 g