Marchewkowe muffinki

Nie marnuj resztek po wyciskaniu marchwi. Wystarczą dwie szklanki pulpy.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Jajka ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę, a następnie wlej do niej olej i wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując.

Mąkę wymieszaj z solą, cynamonem, sodą i proszkiem, dodawaj partami do ciasta, zmiksuj. Na końcu do ciasta dodaj marchew i posiekane orzechy, dokładnie wymieszaj.

Foremkę na muffiny lub sztywne papilotki napełnij ciastem do 3/4 wysokości i piecz około 30 minut (do suchego patyczka).

Możesz na wierzch nałożyć krem z serka śmietankowego (zmiksowanego z cukrem pudrem i wanilią) lub polać je białą czekoladą (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej śmietanki 30%).

marchewkowe muffinki

Składniki

  • 2 szklanki marchwi po wyciskaniu soku
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów włoskich

Sprzęt potrzebny do przygotowania

Wartości odżywcze