Nie marnuj resztek po wyciskaniu marchwi. Wystarczą dwie szklanki pulpy.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Jajka ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę, a następnie wlej do niej olej i wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując.
Mąkę wymieszaj z solą, cynamonem, sodą i proszkiem, dodawaj partami do ciasta, zmiksuj. Na końcu do ciasta dodaj marchew i posiekane orzechy, dokładnie wymieszaj.
Foremkę na muffiny lub sztywne papilotki napełnij ciastem do 3/4 wysokości i piecz około 30 minut (do suchego patyczka).
Możesz na wierzch nałożyć krem z serka śmietankowego (zmiksowanego z cukrem pudrem i wanilią) lub polać je białą czekoladą (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej śmietanki 30%).
Składniki
Sprzęt potrzebny do przygotowania
Wartości odżywcze