Seler i jarmuż (szoty)

Szoty z selera naciowego, jarmużu i limonki to naturalny zastrzyk energii i odporności.

Przygotowanie

Limonkę sparz i cienko obierz albo wyszoruj. Selera i jarmuż dokładnie umyj. Wszystko wyciśnij w wyciskarce. Sok przelej do małych buteleczek i spożywaj codziennie. Możesz zamrozić.

Zalety i wartości

Dzięki właściwościom oczyszczającym selera i jarmużu, sok wspiera detoks organizmu, poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie. Limonka dodaje orzeźwienia i dostarcza sporą dawkę witaminy C, wzmacniając układ odpornościowy.

To np. idealny sposób na pobudzenie po zimie i wsparcie zdrowia w naturalny sposób.

szoty seler i jarmuz

Składniki

  • 4-5 gałązek selera naciowego
  • 4 liście jarmużu
  • 2 limonki

Sprzęt potrzebny do przygotowania

Wyciskarka

Wartości odżywcze

1 porcja: 88 kcal / B: 5,4 g / T: 1,5 g / W: 18,8 g błonnik: 1,1 g

Warto sprawdzić

zielone szoty

Zielony, oczyszczający szot

imbir_i_pomarancze

Szoty z imbiru i pomarańczy

pokrzywa w kuchni

Szoty z pokrzywą

imbir i kurkuma

Indonezyjskie jamu

zielone shoty z selerem

Sok z selera naciowego. Czy warto włączyć go do codziennej diety?