Szoty z pokrzywą

Wzmacnia odporność organizmu, działa oczyszczająco i detoksykująco.

Wykonanie

Dokładnie umyj zieleninę, wyszoruj jabłka i obierz cytrynę. Wyciskaj sok w wyciskarce Kuvings. Gotowy przelej do kieliszków lub małych słoiczków. Resztę na kolejne dni przechowuj w szklanej, próżniowej butelce.

Zalety i wartości

Taki szot to bogate źródło witamin i minerałów: witamin A, C, E, K, B2, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, krzemu, chlorofilu, flawonoidów i kwasów organicznych.

Przyspiesza metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi, poprawia pracę układu pokarmowego. Sok z pokrzywą jest bogatym źródłem żelaza, dlatego może być pomocny w leczeniu anemii i niedokrwistości.

szoty z pokrzywą

Składniki

  • 100 g jarmużu
  • 50 g szpinaku
  • 50 g młodej pokrzywy
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 duże jabłka
  • 1 duża cytryna

Sprzęt potrzebny do przygotowania

Wartości odżywcze