
Wzmacnia odporność organizmu, działa oczyszczająco i detoksykująco.
Dokładnie umyj zieleninę, wyszoruj jabłka i obierz cytrynę. Wyciskaj sok w wyciskarce. Gotowy przelej do kieliszków lub małych słoiczków. Resztę, na kolejne dni, przechowuj w szklanej, próżniowej butelce.
Taki szot to bogate źródło witamin i minerałów: witamin A, C, E, K, B2, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, krzemu, chlorofilu, flawonoidów i kwasów organicznych.
Przyspiesza metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi, poprawia pracę układu pokarmowego.
Sok z pokrzywą jest bogatym źródłem żelaza, dlatego może być pomocny w leczeniu anemii i niedokrwistości.
Składniki
Sprzęt potrzebny do przygotowania
Wyciskarka
Wartości odżywcze
makro 1 porcja: 62 kcal / B: 2,3 g / T: 0,6 g /W: 14,5 g