Szoty z pokrzywą

Wzmacnia odporność organizmu, działa oczyszczająco i detoksykująco.

Wykonanie

Dokładnie umyj zieleninę, wyszoruj jabłka i obierz cytrynę. Wyciskaj sok w wyciskarce. Gotowy przelej do kieliszków lub małych słoiczków. Resztę, na kolejne dni, przechowuj w szklanej, próżniowej butelce.

Zalety i wartości

Taki szot to bogate źródło witamin i minerałów: witamin A, C, E, K, B2, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, krzemu, chlorofilu, flawonoidów i kwasów organicznych.

Przyspiesza metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi, poprawia pracę układu pokarmowego.

Sok z pokrzywą jest bogatym źródłem żelaza, dlatego może być pomocny w leczeniu anemii i niedokrwistości.

szoty z pokrzywą

Składniki

  • 100 g jarmużu
  • 50 g szpinaku
  • 50 g młodej pokrzywy
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 duże jabłka
  • 1 duża cytryna

Sprzęt potrzebny do przygotowania

Wyciskarka

Wartości odżywcze

makro 1 porcja: 62 kcal / B: 2,3 g / T: 0,6 g /W: 14,5 g

Warto sprawdzić

zielone szoty

Zielony, oczyszczający szot

cytrus imbir envato 2

Cytrusy & imbir

szoty seler i jarmuz

Seler i jarmuż (szoty)

imbir_i_pomarancze

Szoty z imbiru i pomarańczy

imbir i kurkuma

Indonezyjskie jamu