Właściwości soku z selera naciowego

Świeżo wyciskany sok z selera polecany jest jako remedium na wiele dolegliwości oraz cudowny środek na odchudzanie.

O niesamowitych właściwościach soku z selera naciowego krążą już legendy, którymi ludzie dzielą się ze sobą, zarówno w mediach społecznościowych, jak i przekazują pocztą pantoflową.

Czy sok z selera rzeczywiście może skutecznie wpłynąć na poprawę naszego stanu zdrowia? Jakie ma właściwości? Jak przyrządzać sok z selera naciowego i jak smakuje? Na te wszystkie pytania odpowiadamy w tym artykule.

Krótka historia selera naciowego

Seler naciowy (Apium graveolens) to roślina należąca do rodziny selerowatych, która osiąga do 1 metra wysokości i zbudowana jest z długich łodyg zakończonych jasnozielonymi liśćmi.

Seler naciowy znany jest ludzkości od tysięcy lat, ale dawniej stosowany był głównie jako środek leczniczy, a nie produkt spożywczy. Średniowieczne odmiany selera nie przypominały w smaku dzisiejszego warzywa. Były gorzkie i cierpkie, dlatego nie miały zastosowania kulinarnego. Doceniono jednak ich właściwości zdrowotne w leczeniu bezsenności, reumatyzmu, dny moczanowej, czy bólu zębów.

Ok. XV wieku zaczęto uprawiać słodszą i delikatniejszą odmianę selera naciowego, co skutkowało wzrostem jego popularności jako produktu kulinarnego. W czasach wiktoriańskich seler stał się modnym warzywem sałatkowym. Serwowano go m.in. w towarzystwie serów podczas świątecznych uroczystości.

Dzisiaj dostępne są całkiem nowe odmiany selera naciowego, a warzywo stało się powszechnie stosowanym składnikiem wielu dań.

Czy wiesz, że tradycyjny, biały seler korzeniowy powstał, dzięki selerowi naciowemu? Rolnicy zbierali seler naciowy z początkiem jesieni, ale chcąc przedłużyć zbiory do zimy i korzystać z właściwości selera przez cały ten okres, okopywali warzywa ziemią, aby chronić je przed mrozami. Tak wyhodowano bulwę selera, która dziś stanowi podstawę każdego smacznego wywaru, czy rosołu.

seler naciowy

Selera naciowy - składniki odżywcze

Seler naciowy to warzywo niskokaloryczne. Dwie łodygi tej rośliny zawierają jedynie ok. 17 kcal. Zalicza się ono także do warzyw o niskim indeksie glikemicznym. Polecane jest więc osobom cierpiącym na cukrzycę lub zmagających się z insulinoopornością.

Łodyga selera składa się w 95% z wody. Można by więc przypuszczać, że warzywo to nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych. Nic bardziej mylnego!

Seler naciowy jest źródłem wielu kluczowych dla organizmu witamin i minerałów takich, jak witamina A, C, E, K, PP, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, mangan, magnez i fosfor. Może trudno uwierzyć, ale w łodygach selera naciowego znajduję się prawie 2 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach.

Seler naciowy to także bogactwo przeciwutleniaczy, które eliminują z organizmu wolne rodniki oraz flawonoidów - związków bioaktywnych wspierających procesy usuwania toksyn.

Sok z selera naciowego - jakie ma właściwości?

Seler naciowy zdecydowanie można zaliczyć do jednych z najzdrowszych, dostępnych w Polsce warzyw. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych może skutecznie przyczyniać się do poprawy stanu naszego zdrowia. Poznaj zalety i korzyści zdrowotne soku z selera!

● Często słyszy się o odkwaszających właściwościach soku z selera naciowego. Rzeczywiście, seler naciowy ma zdolność do przywracania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, co jest istotnym czynnikiem w profilaktyce antynowotworowej.

● Sok z selera naciowego, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, wspomaga działanie układu immunologicznego i tym samym pełni ważną funkcję w profilaktyce chorób przewlekłych.

● Sok z selera naciowego pomaga zneutralizować kwasy w jamie ustnej, żołądku i jelitach. Zapobiega tym samym problemom trawiennym, takim jak zaparcia, niestrawność czy wrzody.

● Dzięki wysokiej zawartości potasu, sok z selera naciowego posiada właściwości moczopędne. Usuwa nadmiar wody z organizmu, łagodzi zapalenia dróg moczowych oraz pomaga w rozbijaniu i usuwaniu kamieni nerkowych i kamieni woreczka żółciowego.

● Wykazano, że sok z selera naciowego ma pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Jego alkalizujące składniki relaksują mięśnie wokół naczyń tętniczych i rozszerzają żyły, co pozwala uzyskać swobodny przepływ krwi.

● Seler naciowy zawiera związki przeciwbólowe, przeciwzapalne i odkwaszające, dlatego jest pomocny w łagodzeniu objawów takich schorzeń jak, reumatoidalne zapalenie stawów, artretyzm, podagra, astma, czy zapalenie oskrzeli.

● Minerały zawarte w soku selera naciowego pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Działają uspokajająco, zmniejszają poziom stresu oraz ułatwiają zasypianie.

● Seler naciowy zawiera całą batalię substancji wykazujących działanie przeciwnowotworowe. Acetyleny i związki fenolowe zatrzymują wzrost komórek rakowych, kumaryna zapobiega tworzeniu się nowotworów oraz zwiększa aktywność białych krwinek, które wspierają usuwanie kancerogennych komórek z organizmu.

● Sok z selera naciowego może skutecznie wspomagać odchudzanie, pod warunkiem równoczesnego stosowania zbilansowanej, niskokalorycznej diety.

sok z selerem

Sok z selera naciowego - jaki przyrządzić i jak pić?

Sok z selera naciowego można przyrządzać na wiele sposobów. W pierwszej kolejności należy zaopatrzyć się w wysokiej klasy wyciskarkę wolnoobrotową. Seler to warzywo włókniste, które może zapychać zarówno sitko, jaki i wylot wyciskarki. Warto więc zainwestować w sprzęt, który bez trudu poradzi sobie z tą niełatwą rośliną.

Sok może być jednoskładnikowy i składać się jedynie z samego selera naciowego. Można też mieszać składniki w soku, wykorzystując obok selera naciowego również inne warzywa czy owoce, takie, jak marchew, ogórki, szpinak, jabłka, kiwi, cytryny lub grejpfruty.

Najbardziej znana i uznawana za najskuteczniejszą metoda przywracania zdrowia za pomocą soku z selera pochodzi z książki Anthony’ego Williama, "Celery Juice: The most powerful medicine of our time. Healing millions worldwide". W swojej publikacji autor zaleca, aby wypijać pół litra soku z samego selera naciowego na czczo, na 15-30 minut przed pierwszym posiłkiem.

Najlepiej, jeśli napój jest świeżo przygotowany, wtedy zawiera najwięcej cennych wartości odżywczych. Jeżeli nie jest to możliwe, sok można przyrządzić wcześniej i pozostawić w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce przez maksymalnie 24 godziny. William sugeruje, aby nie łączyć selera z innymi produktami, uznając, że ich wartości odżywcze mogłyby hamować wchłanianie niektórych składników z selera naciowego.

zielone shoty z selerem

Jak smakuje sok z selera naciowego?

Z sokiem selera naciowego jest tak, że jedni go kochają, a inni nienawidzą. Jego smak jest bowiem dosyć charakterystyczny, bardzo wyrazisty, lekko ostry i cierpki.

Niektórzy rozsmakowują się w soku z selera i duszkiem wypijają całą szklankę, ale są też osoby bardzo wrażliwe na smak tego warzywa, co powoduje, że napój nie może swobodnie przejść im przez gardło. W takim przypadku warto pokusić się o jakiś dodatek do soku, który zneutralizuje te nieprzyjemne odczucia. Sprawdzą się tu owoce takie, jak jabłko, pomarańcza lub kiwi, a także warzywa, np. marchew lub burak.

Jak już wiesz, niepozorny seler naciowy to skarbnica cennych dla zdrowia składników. Dzięki powszechnej dostępności tego warzywa, każdy z nas może czerpać profity z jego niesamowitych właściwości i włączyć go do codziennej diety.

Picie soków z selera naciowego może przynieść Ci ogrom korzyści! Podejmij wyzwanie i przyłącz się do społeczności miłośników sokowania, a potem podziel się z nami swoimi efektami.