Zielony, oczyszczający szot

Czy wiesz, że zielony szot jest pełen flawonoidów o właściwościach antyutleniających i przeciwzapalnych?

Wykonanie:

Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cytrynę obierz ze skóry. Wyciskanie zacznij od cytryny, ogórka i na koniec dodaj łodygi selera wraz z liśćmi.

Zielony szot jest pełen flawonoidów. To grupa naturalnych związków chemicznych, należących do polifenoli, które występują w roślinach. Mają właściwości antyutleniające i przeciwzapalne. Wiele chorób cywilizacyjnych, np. cukrzyca, miażdżyca, nowotwory - związanych jest ze stresem oksydacyjnym komórek. Ważna jest więc dieta bogata w związki niszczące wolne rodniki!

Składniki

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 świeży ogórek
  • 2 cytryny

Sprzęt potrzebny do przygotowania

Wyciskarka wolnoobrotowa

Wartości odżywcze