
Czy wiesz, że zielony szot jest pełen flawonoidów o właściwościach antyutleniających i przeciwzapalnych?
Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cytrynę obierz ze skóry. Wyciskanie zacznij od cytryny, ogórka i na koniec dodaj łodygi selera wraz z liśćmi.
Zielony szot jest pełen flawonoidów. To grupa naturalnych związków chemicznych, należących do polifenoli, które występują w roślinach. Mają właściwości antyutleniające i przeciwzapalne.
Wiele chorób cywilizacyjnych, np. cukrzyca, miażdżyca, nowotwory - związanych jest ze stresem oksydacyjnym komórek. Ważna jest więc dieta bogata w związki niszczące wolne rodniki!
Składniki
Sprzęt potrzebny do przygotowania
Wyciskarka wolnoobrotowa
Wartości odżywcze
makro 1 porcja: 63 kcal / B: 2,2 g / T: 0,7 g /W: 15 g